Blog

HEB balken als cruciaal onderdeel voor je bouwproject
07.11.2023
HEB balken

De HEB balken in het assortiment van Metaalhandel Hemeryck-Heindryckx worden voor verschillende toepassingen gebruikt. We zien ze zowel in de bouwsector, metaalconstructies als industrie. Vanwege de sterkte en onberispelijke kwaliteit is het een populaire keuze in heel wat projecten.

Wat zijn de voordelen van HEB balken?

HEB balken zijn profielen met brede flenzen en hebben daardoor een groot draagvlak en veel stabiliteit. Ze zijn uitermate geschikt als kolom of ligger in bouwprojecten, waarbij ze zware lasten kunnen dragen. HEB profielen zijn uitstekend bestand tegen torsie en je kan er eenvoudige andere zaken op monteren, zoals bijvoorbeeld kokers, buizen of staalplaten. Voor elke aannemer zijn ze dan ook onmisbaar bij de realisatie van bouwprojecten.

Als hoofddraagconstructie zijn de HEB balken voldoende sterk om de belasting van muren en daken te dragen, maar ook bij bruggen of schepen zien we deze profielen vaak terug. Voorts worden HEB poutrellen vaak ingezet bij de vervaardiging van raamwerk bij industriële gebouwen en bij lateien voor woningen. Een veelzijdig product dus dat in verschillende afmetingen verkrijgbaar is.

HEB balken hebben meer draagkracht dan HEA balken

Net als HEA balken, worden HEB balken in de volksmond ook wel benoemd met de algemene termen H-profiel of breedflensprofiel. Toch zijn de producten niet identiek, aangezien HEB balken meer draagkracht hebben dan de lichtere HEA balken. Anderzijds zijn er ook nog HEM balken die nóg dikkere flenzen hebben en dus zwaarder zijn. Alle uitvoeringen zijn uiteraard beschikbaar in onze metaalhandel. HEB poutrellen of HEB profielen zijn dan weer wel synoniemen.

De overkoepelende benamingen zijn overigens eenvoudig te verklaren. In de dwarsdoorsnede van alle H-profielen kan je namelijk een H aflezen. De flens is dan weer het horizontale deel van het profiel dat uitsteekt, vertrekkend vanuit een gekantelde H. Het rechtopstaande deel wordt daarbij het lijf genoemd. HEB balken worden bij Metaalhandel Hemeryck-Heindryckx op maat verzaagd, maar ook andere bewerkingen zijn mogelijk op aanvraag.

Meer info nodig of meteen een bestelling plaatsen? Neem hier contact op met het team van MHH. Je kan jouw bestelling afhalen in ons magazijn in Ruddervoorde, maar ook leveringen op de werf zijn perfect mogelijk.